over Laguna

medinilla... waar ons hart van gaat kloppen

De Medinilla telen we in drie variëteiten. 

SCROLL

over laguna

Laguna is een prachtig familiebedrijf van de drie broers De Bakker: Ron, Frank en Michel en zwager Chris Kester. Net als veel andere familiebedrijven in het Westland liggen onze wortels - letterlijk - in de tomatenteelt. We hebben er niet voor gekozen mee te gaan in de voortdurende schaalvergroting. Liever maken we de keus voor specialisatie. Voor het telen van een kamerplant die maar weinig voorkomt in Nederland: de Medinilla.

Het is een plant die ons elke dag uitdaagt. Een beetje mysterieus, zeldzaam en apart van vorm. Toen we ermee in aanraking kwamen, sloeg ons kwekershart een keer over: dit moest en zou óns product worden. Nét zo’n specialist zijn we trouwens in een select assortiment seizoensproducten.

Twee bedrijven in Wateringen

Onze kwekerij is te vinden in Wateringen, aan de Middenzwet. Verdeeld over twee bedrijven hebben we er fors de ruimte: 4,5 hectare, uitsluitend in gebruik voor de Medinilla-teelt. Voor de seizoensproducten beschikken we over een andere locatie. We houden er een moderne bedrijfsvoering op na. Met belichting en klimaatregeling imiteren we de natuur optimaal, om de Medinilla op tijd in bloei te krijgen. Daardoor zijn we in staat om jaarrond te leveren. Onze afnemers variëren: van een premium tuincentrum tot en met een supermarkt. Daar is het product ook naar: de Medinilla is in meerdere formaten (‘etages’ noemen we die) leverbaar, elk met een ander prijskaartje.

duurzaam werken

In totaal werken we met 25 medewerkers, van wie het merendeel vast. Duurzaam zijn we ook. Water wordt hergebruikt. Experimenten met led-belichting zijn veelbelovend, waardoor we op termijn energiezuiniger kunnen belichten. Belangrijk voordeel van de Medinilla is dat de plant weinig natuurlijke vijanden heeft. Daardoor kan de gewasbescherming tot een minimum beperkt blijven. En ook dat gebeurt steeds meer op biologische wijze.

drie soorten medinilla 

De Medinilla telen we in drie variëteiten. De Medinilla Magnifica is de ‘authentieke’ Medinilla, gracieus en fascinerend. Nieuw zijn de Lambada en de Flamenco, twee variëteiten die zelf ontwikkeld zijn. Ook veredeling en vermeerdering blijven in eigen huis. Onder begeleiding van een extern specialist zijn we continu op zoek naar vernieuwing. Bijvoorbeeld in kleur, om naast de pastelroze variant ook een rode en paarse te ontwikkelen. Voor de afzet en marketing zijn we aangesloten bij verkooporganisatie The Green Brand Factory.

over Medinilla
‘Nooit verwacht dat die jongens in plaats van tomaten zulke mooie planten zouden gaan telen’
jan
medinilla
lookbook